
شناخت و انتخاب کاغذ
امروزه یکی از سوالات رایج در راستای روند رو به رشد تکنولوژی ، آینده ی کاغذ و اقلام کاغذی ست . با وجود اینترنت، ایمیل ، گجت های الکترونیکی نوظهوری مانند کتابخوانهای دیجیتال و تبلتهای الکترونیکی ، آیا نیازی به کاغذ های پرهزینه و بیدوام خواهد بود؟ آیا با وجود متریال های متنوع و جدید ، بسته بندی ها به سمت مواد اولیه ی غیر کاغذی گرایش خواهند داشت ؟
حقیقت اجتناب ناپذیر این است که حضور رایانهها و وسایل ارتباطی الکترونیکی ، میزان استفاده از کاغذ و اقلام کاغذی را کاهش نداده است. در بسیاری از حوزه های بسته بندی ، هنوز جایگزین مناسبی برای کاغذ وجود ندارد و به نظر می رسد این نیاز هیچ گاه به صفر نخواهد رسید . پیشرفت وسایل ارتباط جمعی و صنایع گوناگون ؛ توام با پیشرفت تکنولوژی در انواع چاپ و بسته بندی بوده و در این میان ، امری که مهم و ضروری به نظر می رسد ، نه حذف کاغذ ؛ که انتخاب درست کاغذ مصرفی ست .
انواع کاغذ و مقوای مصرفی در چاپ:
- کاغذ روزنامه ( Paper News Print)
کاغذی ارزان قیمت است که به شکل رول و ورق یافت می شود . قدرت جذب بالا داشته و معمولا برای چاپ روزنامه با ماشین افست و لترپرس استفاده می شود.
گرماژ معمول : ۵۰ گرم
- کاغذ تحریر ( Writing Paper)
کاغذهایی هستند که معمولا برای چاپ به روش افست از آنها استفاده می شود و برای نوشتن با خودکار مناسب است.
گرماژ معمول : از ۷۰ تا ۱۰۰ گرم
- کاغذ گلاسه مات و براق ( Coated Paper & Board – Matt & Glossy)
کاغذهایی هستند که پوشش براق یا مات داشته و در چاپ های رنگی با کیفیت مورد استفاده قرار می گیرند . پوشش صاف و یکنواخت این نوع کاغذ باعث شده تا گاه به آن Surface Paper نیز اطلاق شود.
گرماژ معمول: از ۹۰ تا ۳۰۰ گرمی
- کاغذ خود کپی ( Carbonless Paper)
کاغذی با پوشش شیمیایی ست که شبیه به کاربن عمل می کند و یک کپی از نوشته های دست نویس را روی صفحه عادی انتقال می دهد. این نوع کاغذ به نام NCR نیز معروف است.
گرماژ معمول: از ۴۰ تا ۲۴۰ گرمی
- کاغذ انجیلی ( Bible Paper )
کاغذی بسیار نازک است که معمولا برای چاپ کتاب های قطور و ارزشمند استفاده می شود. این نوع کاغد به دلیل استفاده در چاپ انجیل به کاغذ انجیلی و همچنین کاغذ هندی India Paper نیز معروف است.
- مقوای کارتی ( Index Board )
مقوایی ست که در رنگهای متنوع یافت می شود . از این نوع مقوا گاه به عنوان دیوایدر ها و از نوع مرغوب آن نیز گاه برای چاپ کارت ویزیت استفاده می شود.
- مقوای پشت طوسی ( Gray Back Board)
نوعی مقوا با گرماژ متنوع است که یک طرف آن سفید ، و روی دیگر آن خاکستری رنگ می باشد. از این نوع مقوا در چاپ جعبه و بسته بندی های مختلف استفاده می گردد.
گرماژ معمول: از ۲۰۰ تا ۳۰۰ گرمی
- مقوای پشت کرم یا پشت سفید
این نوع مقوا کیفیتی بالا تر از مقوای پشت طوسی دارد و از آن در چاپ جعبه و بسته بندی های مختلف استفاده می گردد.
گرماژ معمول: از ۲۰۰ تا ۳۰۰ گرمی
- مقوای ایندربرد ( اینور برد – ایندل برد )
این مقوا ، به عنوان مقوای ویرجین و قابل بازیافت معروف بوده و بهترین نوع مقوا از نظر بافت برای رنگ پذیری در چاپ و از نظر بهداشتی بودن در بسته بندی به شمار می رود .
گرماژ معمول از ۲۰۰ تا ۳۰۰ گرم
- کاغذ و مقوای فانتزی
آنچه در بازار ایران به نام مقوای فانتزی نامیده می شود طیف وسیعی دارد که شامل مقواهایی با بافت های مختلف و تنوع رنگی بسیار است.
گرماژ معمول: از ۱۲۰ تا ۲۵۰ گرمی
- کاغذ پشت چسبدار
این نوع کاغذ که در نوع مات و براق وجود دارد در ابعاد ۷۰*۵۰ در بازار یافت می شود و چاپ افست به خوبی روی آن صورت می گیرد.( پشت چسبدار گلاسه ، ترنسپرنت ، متالایز )
- کاغذ کرافت یا کاهی ( Kraft Paper)
این نوع کاغذ که از خمیر چوب سولفاته تهیه شده به رنگ قهوه ای کم رنگ است و نسبتا مقاوم و با دوام می باشد. از کاغذ کرافت برای بسته بندی و گاهی در کارهای فانتزی استفاده می شود.