QR code و NFC در بسته بندی های دارویی

بسته بندی هوشمند در صنعت داروسازی

در این مقاله آخرین تحولات در طراحی بسته بندی هوشمند و چگونگی بهره‌مندی شرکت‌های داروسازی، متخصصان مراقبت‌های بهداشتی و بیماران از این بسته‌بندی نوین را بررسی می‌کنیم.

آنچه در این مطلب می‌خوانید:

چگونه طراحی بسته بندی هوشمند، صنعت داروسازی و تجربه بیمار را متحول می‌کند؟

بسته‌بندی هوشمند علی‌رغم چالش‌های بسیار درحال تکامل است

آخرین تحولات در طراحی بسته بندی هوشمند

مزایای بسته‌بندی هوشمند برای ذی‌نفعان

معایب بسته بندی هوشمند


چگونه طراحی بسته بندی هوشمند، صنعت داروسازی و تجربه بیمار را متحول می‌کند؟

صنعت داروسازی، صنعتی رقابتی‌ست که نقش بسته‌بندی در آن بسیار پررنگ به نظر‌ می‌رسد. هر سال شاهد رشد بازار در این صنعت هستیم و تا سال ۲۰۲۷ ارزش ۱۴۴.۲۳ میلیارد دلار در سراسر جهان برای آن پیش‌بینی شده‌ است.

یکی از عوامل اثرگذار به‌عنوان محرک اصلی رشد این بازار، بسته‌بندی هوشمند است. این فناوری، امکانات و مزایای جدیدی را مانند افزایش کارایی و سرعت بخشیدن به تولید و توزیع، کاهش کمبودها و امنیت برای بیماران را به همراه دارد.

در این مقاله، «ریچ کوئلچ» سرپرست بازاریابی در آژانس طراحی بسته‌بندی DiD، آخرین تحولات در طراحی بسته‌بندی هوشمند و چگونگی بهره‌مندی شرکت‌های داروسازی، متخصصان مراقبت‌های بهداشتی و بیماران را بررسی می‌کند.

بسته‌بندی هوشمند علی‌رغم چالش‌های بسیار درحال تکامل است

در بازار رقابتی و پیچیده‌ی صنعت داروسازی، بسته‌بندی هوشمند با غلبه بر مشکلات و فشارهای ناشی از رویدادهای سطح کلان مانند جهانی شدن، اقتصادهای نوظهور، COVID-19 و همچنین تولید انواع داروهای جدید، داروهای تقلبی، تغییر مقررات و افزایش هزینه‌ها، به سمت توجه بیشتر به نیاز‌های بیمار (patient-centredness) حرکت می‌کند.

بسته‌بندی هوشمند به ذی‌نفعان _تولیدکنندگان، توزیع‌کنندگان و مصرف‌کنندگان_ اجازه می‌دهد تا موجودی محصول و همچنین روند آن را از تولید تا توزیع کنترل کنند. و از سوی دیگر از مصرف‌کنندگان دارو در خانه، بیمارستان و آزمایش‌های بالینی حمایت می‌کند.

بسته بندی هوشمند به زنجیره‌های پیچیده‌ی عرضه‌ی جهانی کمک می‌کند تا آن‌ها را کارآمدتر کند و تخریب و ضایعات محصول را محدود سازد. از سوءاستفاده شبکه‌های تبهکاری (بازار سیاه) در نقاط ضعف زنجیره‌ی تامین جلوگیری می‌کند و درنهایت رضایت بیشتر بیمار را فراهم می‌کند.

بسته بندی نوین در صنعت داروسازی

آخرین تحولات در طراحی بسته بندی هوشمند

به‌طورکلی بسته‌بندی هوشمند به دو دسته‌ی: «بسته‌بندی فعال» که به بهبود محصول منجر می‌شود، و «بسته‌بندی هوشمند» که اطلاعات مربوط به تولید و توزیع محصول را جمع‌آوری می‌کند؛ تقسیم می‌شود. 

قسمت جذاب و جالب در توسعه‌ی تجهیزات هوشمند و بسته‌بندی، خلق ارتباط دوطرفه بین بیمار و ارائه‌دهندگان مراقبت‌های بهداشتی آن‌هاست. همچنین این فناوری به‌طور فزاینده‌ای در آزمایشات بالینی مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ تا به تمرکززدایی آن‌ها کمک کند و به‌طور مشخص می‌توان به اثرگذاری آن در دوران کرونا اشاره کرد.

بسته بندی فعال و بسته بندی هوشمند

تجهیزات پوشیدنی توسط بیماران یکی از اجزای این رویکرد جدید هستند و به پزشکان اجازه می‌دهند اطلاعاتی نظیر سرعت و قدرت ضربان قلب، دما، سطح اکسیژن خون، سطح استرس و سرعت نفس کشیدن و حتی انواع فعالیت‌های مغزی را در هر لحظه رصد و آنالیز کنند.

این تجهیزات هوشمند پوشیدنی (معمولا یک دستبند) مانند یک دستیار شخصی عمل می‌کند و وضعیت سلامت بیمار را پایش می‌کند. مواردی مانند زمان مصرف دارو را یادآوری می‌کند و در خصوص شرایط غیرعادی هشدار می‌دهد.

تکنولوژی هوشمند در تجهیزات و بسته بندی های دارویی و پزشکی

جزء دوم در بسته‌بندی هوشمند، ادغام تکنولوژی هوشمند با تجهیزات و بسته‌بندی‌های پزشکی موجود است. بسته‌بندی هوشمند، با کمک قطعه‌ی الکترونیکی بی‌سیم امکان ردیابی مصرف دارو را به محض بیرون آوردن قرص از بسته‌بندی فراهم می‌کند.

هر دفعه که یک قرص از بسته برداشته می‌شود یا از یک دستگاه پزشکی استفاده می‌شود، یک سیگنال به دستبند ارسال می‌‌‌شود. و سپس دستبند اطلاعات خود را مستقیماً یا از طریق تلفن هوشمند به مرکز داده‌ها و سپس به میزبان (استفاده‌کننده) ارسال می‌کند.

قفل کودک در بسته بندی داروها

در اکثر موارد، متریال دارویی نه‌تنها تحت تاثیر فرآیند سوء قرار نمی‌گیرد؛ که همراه با افزودن راهکارها و روش‌هایی، داروها در برابر دسترسی کودکان حفاظت می‌شوند. این روند تکمیلی نیاز به تاییدیه‌های خاص قانونی نداشته و قابل اجراست.

قفل کودک در بسته بندی های دارو

QR code و NFC در صنایع دارویی

استفاده از بسته‌بندی‌های دارای قابلیت QR رو به افزایش است. این نوع  بسته‌بندی‌ها به افزایش سلامت و رعایت بهتر دستورالعمل‌ها کمک می‌کند. این بسته‌بندی‌ها با استفاده از تکنولوژی NFC (near-field communication) روز به روز پیشرفته‌تر می‌شوند.

با قرار‌دادن تراشه‌های NFC در بسته‌بندی‌ها و با اسکن آن‌ها توسط تلفن هوشمند، اطلاعات در اختیار کاربر قرار می‌گیرد. نحوه‌‌ی عملکرد این فناوری شبیه به کدهای QR، اما با فناوری پیشرفته‌تر است.

مزایای بسته‌بندی هوشمند برای ذی‌نفعان

تحقیق و توسعه‌ی فناوری‌های جدید بسته‌بندی در صنعت داروسازی هزینه‌ی زیادی دارد، اما مزایای آن در طولانی‌مدت بیشتر از هزینه‌ها خواهد‌ بود.

پزشکان می‌توانند آنچه را که بیماران انجام می‌دهند مشاهده کنند و در مورد نحوه‌ی صحیح مصرف داروها، بهبود نتایج و به حداقل رساندن خطرات مصرف بیش از حد یا استفاده‌ی نادرست به آن‌ها توصیه کنند.

استفاده از کدهای QR یا فناوری NFC برای ارائه‌ی اطلاعات به بیماران مفید است. با اسکن بسته‌بندی، بیماران می‌توانند فیلم‌های آموزشی در مورد نحوه‌ی مصرف داروهای خود را مشاهده کنند.

درحال‌حاضر که تهدید شبکه‌های تبهکار (بازار سیاه) برای ورود داروی تقلبی درحال افزایش است؛ فناوری هوشمند دسترسی آسان‌تری برای کنترل زنجیره‌‌ی تامین فراهم می‌کند و فرآیند توزیع را کارآمد‌تر و سریع‌تر می‌کند.

تولیدکنندگان دارو می‌توانند شماره سریال خاصی را در طول توزیع دنبال کنند، بنابراین شناسایی محموله‌های مفقودشده آسان‌تر است.

بسته‌بندی هوشمند به مراقبت بهتر در خارج از محیط‌های بالینی کمک می‌کند. و با کمک فناوری، بیماران به‌طور کارآمدتری از داروها استفاده می‌کنند و نتایج درمانی بهتری را مشاهده می‌کنند.

مزایای بسته بندی جدید دارو

معایب بسته بندی هوشمند

مانند هر فناوری نوین، بسته‌بندی‌های هوشمند علاوه بر مزایا، معایبی را هم با خود به همراه دارند. بزرگ‌ترین تهدید در این حوزه، مسئله‌ی سرقت اطلاعات است که به‌طور فزاینده‌ای به هدفی پرسود برای تبهکاران تبدیل شده است. با توجه به این‌که در حوزه‌ی دارو با داده‌های بسیار حساسی سروکار داریم، این موضوع اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.

اما با تلاش متخصصان و ذی‌نفعان در این حوزه، فناوری رمزنگاری در بسته‌بندی‌های نوین به‌طور هوشمند‌تری برای ذخیره‌ی ایمن، انتقال و بازیابی اطلاعات بیماران به کار گرفته می‌شود.


ترجمه از وب‌سایت Packaging Europe