چاپ دیجیتال یا افست

افست یا دیجیتال

افست یا دیجیتال؟ تفاوت بین چاپ دیجیتال و افست در چیست؟ برای انتخاب روش مناسب چاپ، لازم است با انواع فرآیندهای چاپی آشنا شوید.

آنچه در این مطلب می‌خوانید:

تفاوت بین چاپ دیجیتال و چاپ افست در چیست؟

چاپ افست

——— عملکرد چاپ افست

——— انواع ماشین چاپ افست

چاپ انتخاب روش چاپ


تفاوت چاپ دیجیتال و افست

چاپ دیجیتال یکی از روش‌های تبدیل تصاویر دیجیتال به محصولات چاپی است. این روش معمولاً برای چاپ در تیراژهای کم‌، توسط چاپگر‌های لارج فرمت یا لیزری و جوهر افشان انجام می‌شود. چاپ دیجیتال دارای هزینه‌ی بیشتری برای چاپ هر صفحه در مقایسه با روش چاپ افست است. این روش امکان چاپ بلافاصله پس از تقاضا‌، در تیراژ محدود و با اطلاعات متغیر را فراهم می‌آورد‌.

چاپ افست یکی از فراوان‌ترین و رایج‌ترین نوع چاپ‌هاست‌. روشی برای دستیابی به بهترین کیفیت و بالاترین تیراژ است. برای چاپ انواع جعبه‌، لیبل‌، کتاب، مجله، بروشور، کاتالوگ، پوستر و هر چیزی که قرار است بر روی کاغذ یا مقوا و با تیراژ بالا (معمولاً ۱۰۰۰ عدد به بالا) چاپ شود، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در چاپ افست از مدل رنگی CMYK ‌استفاده می‌شود‌. هر رنگ به‌صورت جداگانه بر‌ روی کاغذ چاپ شده و عمل ترکیب رنگ بر روی کاغذ صورت می‌گیرد.

تفاوت بین چاپ دیجیتال و چاپ افست در چیست؟

تفاوت اصلی بین چاپ دیجیتال و چاپ افست در استفاده نکردن از پلیت‌های چاپ (‌زینک‌) است. که در نتیجه‌ی حذف این موارد‌، مراحل آماده‌سازی پیش از چاپ به نسبت سریع‌تر و ارزان‌تر پیش می‌رود. در بیشتر فرآیندهای چاپ دیجیتال‌، جوهر در داخل کاغذ نفوذ نمی‌کند؛ بلکه لایه‌ی نازکی بر روی سطح تشکیل می‌دهد. همچنین در برخی سیستم‌ها ممکن است برای تثبیت جوهر بر روی زمینه، از مواد اضافی و پوششی که توسط فرایندهای حرارتی یا تابش یووی افزوده می‌شوند نیز استفاده گردد.

کیفیت چاپ افست عموما از چاپ دیجیتال بیشتر و رنگ‌ها زنده‌تر هستند. معمولا در چاپ افست برش‌ها دقیق‌تر، کار‌ها تمیز‌تر و مرتب‌تر انجام می‌شوند. رنگ چاپ‌شده ثبات بیشتری دارد‌.

چاپ افست

فرآیند چاپ افست

تکنولوژی چاپ افست کمی پیچیده است. افست ‌(Offset) در لغت به معنای غیر تماسی است. در این تکنولوژی برای چاپ هر رنگ بر روی کاغذ از سه استوانه‌ی اصلی استفاده می‌شود. متریال چاپی (کاغذ) در تماس مستقیم با پلیت چاپی (زینک) نبوده و سیلندر بلنکت (لاستیک)، واسط بین زینک و سیلندر فشار است. به این ترتیب در دسته‌بندی تکنیکی‌؛ چاپ افست در دسته‌ی چاپ‌های غیر تماسی دسته‌بندی می‌گردد‌.

عملکرد چاپ افست

در دستگاه چاپ افست و در هر ستون چاپ‌، به دور غلطک اول صفحه‌ای فلزی از جنس آلومینیوم -‌پلیت یا زینک‌- پیچیده می‌شود. این صفحه‌ی فلز‌ی قبلاً در واحد پیش از چاپ‌، موسوم به لیتوگرافی ساخته می‌شود. در لیتوگرافی فایلی که برای چاپ ارسال شده به چهار رنگ تشکیل‌دهنده‌ی آن (CMYK) تقسیم می‌شود. در ادامه فایل مربوط به هر رنگ، با نوعی از مواد پلیمری مخصوص بر روی سطح ورقه‌ی آلومینیومی (‌زینک‌) چاپ می‌شود.

فرایند لیتوگرافی

دو غلطک کوچک با غلطک اصلی زینک در تماس هستند‌. یکی از آن‌ها با محفظه‌ی آب و دیگری با محفظه‌ی مرکب در تماس است. غلطک زینک بسته به تصویری که با مواد پلیمری بر سطح آن نقش بسته، مرکب را جذب می‌کند و در سایر بخش‌ها فقط مرطوب می‌شود. سپس این رنگ جذب‌شده را به غلطک پایینی که از جنس لاستیک است، منتقل می‌کند. این غلطک هم بر روی کاغذ می‌چرخد و مرکب را به سطح کاغذ منتقل می‌کند. غلطک زیرین وظیفه‌ی فشار دادن کاغذ به غلطک لاستیکی را بر عهده دارد.

در یک دستگاه چاپ افست چهار رنگ‌، مکانیزم بالا چهار بار در طول دستگاه تکرار‌ می‌شود‌. بنابراین ابعاد دستگاه‌های چاپ افست بستگی به سایز چاپ آن‌ها و نیز به تعداد رنگ آن‌ها دارد.

انواع ماشین چاپ افست

انواع ماشین چاپ افست

دستگا‌ه‌های چاپ افست‌ بسته به مدل، دارای سایز چاپ از ۵۰*۳۵ سانتی‌متر (GTO (۵۰*۷۰ (دو ورقی)، ۹۰*۶۰ (‌سه ورقی‌)‌، ۱۰۰*۷۰ (‌چهار و نیم ورقی‌)‌، و حتی در موارد محدود تا سایز ۱۴۰*۱۰۰ هستند.

انواع ماشین چاپ افست

برخی از دستگاه‌های چاپ افست دارای یک ستون رنگ هستند. یعنی در هر بار مکش کاغذ، فقط می‌توانند یک رنگ را روی کاغذ چاپ کنند. برخی از دستگاه‌ها دو رنگ و برخی نیز چهار رنگ هستند؛ که چاپ هر چهار رنگ را با یک بار مکش کاغذ انجام می‌دهند. برخی از دستگاه‌های چاپ افست ۵ رنگ هستند؛ که علاوه بر چاپ هم‌زمان CMYK‌، می‌توانند چاپ رنگ پنجم (مثلاً نقره‌ای یا طلایی یا رنگ‌های ساختگی) و یا حتی چاپ ورنی را انجام دهند. از آن‌جا که چاپ رنگ‌ها در سیستم چاپ افست به‌صورت جداگانه انجام می‌شود، تطبیق دقیق رنگ‌ها بر روی هم از موارد بسیار مهم در کیفیت چاپ است.

انتخاب روش چاپ

در هر پروژه، عوامل مختلفی برای انتخاب روش چاپ مناسب نقش دارند. برای رسیدن به روش چاپ مناسب، نیاز به تصمیم‌گیری‌های فنی و اقتصادی‌ست. بهتر است تصمیم‌گیری توسط افراد متخصص انجام شود؛ تا کیفیت نهایی کار مطلوب و همچنین در زمان و هزینه صرفه‌جویی شود. 

نحوه‌ی محاسبه‌ی قیمت چاپ در سیستمِ چاپ افست به این صورت است که: برای یک برگ تا ۵۰۰۰ برگ هزینه‌‌ی ثابت دریافت می‌گردد. با توجه به این‌که هزینه‌ی ساخت زینک ثابت است؛ با افزایش تیراژ چاپ‌، هزینه‌ی چاپ هر برگ کاهش می‌یابد. به همین دلیل است که از چاپ افست برای تیراژ‌های پایین استفاده نمی‌شود.


افست یا دیجیتال در یک نگاه:

چاپ دیجیتال چیست؟

تکنیک چاپ دیجیتال معمولاً برای تیراژهای کم‌، توسط چاپگر‌های لارج فرمت یا لیزری و جوهر افشان انجام می‌شود. 

چاپ افست چیست؟

چاپ افست برای چاپ انواع جعبه‌، لیبل‌، کتاب، مجله، بروشور، کاتالوگ، پوستر و هر چیزی که قرار است بر روی کاغذ یا مقوا و با تیراژ بالا (معمولاً ۱۰۰۰ عدد به بالا) چاپ شود، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تفاوت بین چاپ دیجیتال و افست در چیست؟ 

تفاوت اصلی بین چاپ دیجیتال و چاپ افست در استفاده نکردن از پلیت‌های چاپ (‌زینک‌) است. که در نتیجه‌ی حذف این موارد‌، مراحل آماده‌سازی پیش از چاپ به نسبت سریع‌تر و ارزان‌تر پیش می‌رود. 

هزینه چاپ افست چطور محاسبه می شود؟

برای یک برگ تا ۵۰۰۰ برگ هزینه‌‌ی ثابت دریافت می‌گردد. با توجه به این‌که هزینه‌ی ساخت زینک ثابت است؛ با افزایش تیراژ چاپ‌، هزینه‌ی چاپ هر برگ کاهش می‌یابد. به همین دلیل است که از چاپ افست برای تیراژ‌های پایین استفاده نمی‌شود.


منبع: تالیفی