ّبسته بندی پایدار و سازگار با محیط زیست

چهار ترند مهم پایداری در صنعت بسته بندی

موضوع پایداری و یافتن گزینه‌های سازگار با محیط زیست که استفاده از آن برای مصرف‌کننده نیز آسان باشد؛ امروزه ترند صنعت بسته بندی است.

آنچه در این مطلب می‌خوانید:

ترند پایداری شماره‌ی ۱: بسته بندی پلاستیکی کمتر

کمک به بازیافت بسته‌بندی

ترند بسته بندی پایدار شماره‌ی ۲: بازیافت بیشتر

پلاستیک پایدار از طریق بازیافت

چرا غذای‌مان را بسته‌بندی می‌کنیم؟

ترند پایداری شماره‌ی ۳: بسته بندی کاغذی

بررسی کمی بازیافت کاغذ

بسته‌بندی نوآورانه Bag-2-Paper™پایدار JASA

بسته‌بندی پایدار برای سیب، میوه و سبزیجات

ترند پایداری شماره‌ی ۴: ضایعات کمتر مواد غذایی

بسته‌بندی پایدار به معنای کاهش ضایعات مواد غذایی نیز هست


امروزه در حوزه‌ی بسته‌بندی، ‌موضوع پایداری یک مبحث مورد توجه است. از این منظر همه به دنبال گزینه‌های سازگار با محیط زیست هستند؛ که به‌صورت کلی استفاده از آن نیز برای مصرف‌کننده آسان باشد. به همین دلیل این موضوع در تحقیقات و نوآوری‌های شرکت JASA مورد توجه قرار گرفته است. آنچه می‌خوانید گزارشی‌ست از آخرین رویکردها و فعالیت‌های شرکت JASA در مورد پایداری در صنعت بسته‌بندی و این‌که چگونه نوآوری‌های این مجموعه، به ایجاد محیطی پایدارتر کمک می‌کند.

ّبسته بندی پایدار و سازگار با محیط زیست

ترند پایداری شماره‌ی ۱: بسته بندی پلاستیکی کمتر

مشکل مواد زائد پلاستیکی که به اصطلاح سوپ پلاستیک (Plastic soup) نامیده می‌شود و ارتباط آن با پایداری، از جمله مواردی هستند که ما هر روز آن‌ها را در اخبار می‌بینیم و می‌شنویم. یکی از مکان‌هایی که به این موضوع می‌پردازد سوپرمارکت‌ها هستند؛ مکان‌هایی که به‌طورکلی علاقه‌مند به ارائه‌ی راه‌حل‌های پایدارتر برای محصولات هستند.

در فوریه ۲۰۱۹ گزارش‌ها حاکی از آن بود که سوپرمارکت‌ها در هلند می‌خواهند تعداد بسته‌های پلاستیکی مورد استفاده را تا سال ۲۰۲۵ به میزان ۲۰٪ کاهش دهند. سوپرمارکت‌های زنجیره‌ای Albert Heijn  پیشتر گزارش داده بودند که در تلاش هستند تا تعداد بسته‌های پلاستیکی را تا ۲۵٪ در سال ۲۰۲۵ کاهش دهند. طبق اعلام Packonline.nl هدف این است که اطمینان حاصل شود، تمام بسته‌بندی‌هایی که در سال ۲۰۲۵ استفاده می‌شوند می‌بایست تا ۹۵٪ قابل بازیافت باشند. علاوه بر این، پلاستیک مورد استفاده باید حداقل ۵۰٪ از مواد بازیافتی تشکیل شده باشد و کاغذ و مقوا نیز می‌بایست ۱۰۰٪ بازیافت شوند.

در عین حال، این سوال مطرح است که آیا می‌توان در سال ۲۰۲۵ تمام بسته‌بندی‌ها را به‌طور کامل بازیافت کرد یا خیر؟ 

طبق نظر‌ آقای «آلفرد تئودن ون ولسن» از دانشگاه WUR این امکان در حال حاضر وجود ندارد. به گفته‌ی وی، ما چند دهه فرصت داریم تا راه حل مناسبی برای بازیافت پلاستیک پیدا کنیم. او همچنین خاطرنشان می‌کند که مشکل سوپ پلاستیکی ناشی از ضعف سیستم جمع‌آوری و بازیافت زباله در ۹۵٪ از جهان است. به‌خصوص در کشورهایی که تاسیسات زباله ندارند و زباله‌ها در یک گودال بزرگ ریخته می‌شوند و یک طوفان پلاستیک را به دریا می‌برند. در حال حاضر مهم‌ترین عامل برای مشکل زباله، کاهش میزان آن و استفاده مجدد از آن است.

کمک به بازیافت بسته‌بندی

Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL)  گزارش می‌دهد که همه‌ی برندهای داخلی در سوپرمارکت‌های هلند باید آرم‌هایی داشته باشند؛ که به مصرف‌کننده نشان دهد چگونه می‌توانند بسته‌بندی را بازیافت کنند یا دور بریزند. ابزار مفید دیگری برای این کار، نشانگر دور انداختن (de weggooiwijzer) از (Kennisinstituut Duurzaa Verpakken (KID (موسسه‌ی دانش برای بسته‌بندی پایدار) است. این راهنما به مردم کمک می‌کند تا مطلع شوند چگونه می‌توانند زباله‌های خود را دور بریزند.

ترند صنعت بسته بندی - پلاستیک کمتر بازیافت بیشتر

ترند بسته بندی پایدار شماره‌ی ۲: بازیافت بیشتر

سوپ پلاستیک معضلی‌ست که ما باید نگران آن باشیم؛ زیرا میزان استفاده مجدد از پلاستیک بسیار ناچیز است. درحالی‌که بازیافت پلاستیک اگر به‌خوبی انجام شود می‌تواند یک راه حل پایدار باشد.

ترند صنعت بسته بندی - پلاستیک کمتر بازیافت بیشتر

پلاستیک پایدار از طریق بازیافت

با استفاده بهینه‌تر از مواد بسته‌بندی، پلاستیک کمتری استفاده می‌شود و با راه‌اندازی یک سیستم بازیافت مناسب برای پلاستیک، می‌توانیم با معضل سوپ پلاستیک مقابله کنیم. یک مثال خوب Attero در Wijster هلند است. در این محل سیستم مدرن و بسیار مجهز برای مرتب کردن انواع پلاستیک قرار دارد. «هندریک ون دن برگ» مدیر تحقیق و توسعه Attero می‌گوید: 

«این سیستم شامل اسکنرهایی‌ست که DNA پلاستیک را اسکن می‌کند. این امر به مرتب کردن پلاستیک کمک می‌کند تا به‌راحتی در بسته‌بندی‌های جدید و سایر محصولات مورد استفاده قرار گیرد.»

بازیافت، راه حلی مثبت برای رونق اقتصاد دورانی (چرخشی) محسوب می‌شود. این بدان معناست که برای تولید بسته‌بندی جدید، انرژی کمتری مصرف می‌شود زیرا مواد اولیه مورد نیاز از قبل وجود دارند.

بازیافت پلاستیک - پلاستیک پایدار
بازیافت - سازگاری با محیط زیست

چرا غذای‌مان را بسته‌بندی می‌کنیم؟

بسته‌بندی مواد غذایی نه‌تنها میوه و سبزیجات را تازه نگه می‌دارد، بلکه از آن در طول فرآیند حمل و نقل نیز محافظت می‌کند. سبزیجات بسته بندی شده در مقایسه با همتایان بسته‌بندی‌نشده خود تا سه برابر بیشتر تازه می‌مانند. علاوه بر این، سبزیجات بسته‌بندی‌شده‌ی تازه، تمیز و مطابق با مقررات ایمنی مواد غذایی هستند.

ترند پایداری شماره‌ی ۳: بسته بندی کاغذی

بررسی‌های ما نشان می‌دهد، محصولات با بسته‌بندی کاغذی که به‌راحتی قابل بازیافت باشد (بازیافت آسان) در بازار متقاضی بیشتری دارند.

تعداد افرادی که به اهمیت بسته بندی پایدار پی می‌برند رو به افزایش است و به دنبال این نوع بسته‌بندی‌ها در سوپرمارکت‌ها می‌گردند. از آن‌جایی‌که کاغذ راحت‌تر تجزیه می‌شود؛ به‌عنوان راه حلی برای مقابله با معضل سوپ پلاستیکی محسوب می‌شود. علاوه بر این، مصرف‌کنندگان تمایل بیشتر به بازیافت کاغذ در مقابل بازیافت پلاستیک دارند.

بررسی کمی بازیافت کاغذ

طبق گزارش Papier Recycling Nederland، در سال ۲۰۱۷ مقدار ۱۲۶۲ کیلوتن کاغذ در هلند برای بسته‌بندی استفاده شده است. تحقیقات بیشتر نشان می‌دهد که کاغذ تنها مسئول ۱/۵۹ درصد از کل آلودگی است. به عبارت دیگر، کاغذ آلودگی زیادی ایجاد نمی‌کند.

بسته‌بندی نوآورانه Bag-2-Paper™پایدار JASA

برای پاسخگویی به تقاضای مصرف‌کنندگان، JASA یک بسته‌بندی جدید، مبتکرانه و ۱۰۰٪ کاغذی تولید کرده است. JASA  با این طراحی جدید بسته‌بندی کاغذی، جایگزینی مناسب برای بسته‌بندی‌های پلاستیکی سنتی ارائه داده است. علاوه بر این، به مصرف‌کننده این امکان را می‌دهد که بسته‌بندی پایدارتری را انتخاب کند و در نتیجه استفاده از مواد پلاستیکی کاهش پیدا خواهد کرد. 

بسته‌بندی پایدار برای سیب، میوه و سبزیجات

ما همچنین راه‌ حلی جدید و پایدار برای بسته‌بندی سیب‌ها در سال ۲۰۱۹ راه‌اندازی کردیم. به‌عنوان نمونه، سیب‌ها با استفاده از یک جداکننده‌ی مقوایی در ظرف نگهداری می‌شوند. جداکننده مقوایی جایگزین مواد فومی است که در حال حاضر برای بسته‌بندی سیب استفاده می‌شود. با کمک این جداکننده‌ی جدید، می‌توان سیب‌ها را به‌گونه‌ای بسته‌بندی کرد که ۱۰۰٪ برای بازیافت مناسب باشند. 

برجسته‌ترین نکته‌ی جداکننده‌ی جدید این است که نه‌تنها برای سیب مناسب است، بلکه می‌توان با چند ترفند طراحی، از آن برای محصولات دیگر نیز استفاده کرد.

ترند پایداری شماره‌ی ۴: ضایعات کمتر مواد غذایی

وقتی به ترندهای پایداری در بسته‌بندی نگاه می‌کنیم، معمولاً به خود بسته‌بندی نگاه می‌کنیم. دامنه‌ی استفاده، نحوه‌ی بازیافت و میزان انرژی لازم برای تولید و انتقال آن‌ها، در رده‌ی بعدی اهمیت قراردارند. با این حال، یک جنبه‌ی دیگر نیز وجود دارد، ضایعات مواد غذایی که پنهان مانده است.

با استفاده از بسته‌بندی، محصولات برای مدت طولانی‌تری تازه می‌مانند. علاوه بر این، بسته‌بندی کوچک‌تر به کاهش ضایعات مواد غذایی کمک می‌کند. با ارائه‌ی بسته‌های کوچک‌تر، مصرف‌کننده می‌تواند محصولات باکیفیت‌تری را خریداری کند و احتمال ضایعات مواد غذایی را کاهش دهد.

ترند بسته بندی - دور ریز کمتر مواد غذایی

بسته‌بندی پایدار به معنای کاهش ضایعات مواد غذایی نیز هست

درحالی‌که همه به‌درستی نگران استفاده از پلاستیک هستند؛ اما ضایعات مواد غذایی نیز بخش مهمی در بحث پایداری است. طبق تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۱۶ توسط Voeding Centrum در هلند، هر نفر ۴۱ کیلوگرم غذا و ۵۷ لیتر نوشیدنی مانند شیر به هدر داده است. این میزان معادل حدود ۱۳٪ از کل مواد غذایی‌ست که ما خریداری می‌کنیم، که حدود ۷۰۰ میلیون کیلوگرم غذا در سال تنها در هلند هدر می‌رود.

دور ریختن غذا تاثیر زیادی بر محیط زیست دارد. تولید غذا، تازه نگه داشتن آن، فرآوری، بسته‌بندی و حمل و نقل، به عبارت دقیق‌تر همه‌ی این‌ها به سوخت‌های فسیلی نیاز دارند. زمانی که ما غذا را بیرون می‌ریزیم، سوخت‌های فسیلی به هدر می‌روند. سالانه ضایعات غذایی عامل استفاده ۳/۵ درصد از سوخت فسیلی است. اتلافی که می‌توان از آن جلوگیری کرد، در نمودار زیر مشخص شده است.

نمودار ضایعات مواد غذایی

برای تأثیر مثبت بر این امر، دولت هلند کارگروه اقتصاد دایره‌ای در مواد غذایی را در سال ۲۰۱۸ راه‌اندازی کرد. هدف این کارگروه کاهش ۵۰ درصدی ضایعات مواد غذایی در سال ۲۰۳۰ است. 

نقش صنعت بسته‌بندی چگونه است؟ به‌عنوان مثال با ارائه بسته‌های کوچک‌تر، (بسته‌های کاغذی)، بسته‌های محصولات تازه که برای یک وعده‌ی غذایی کافی باشند و راه‌حل‌هایی که محصول را برای مدت طولانی‌تری تازه نگه ‌دارد. 

صنعت بسته‌بندی می‌تواند در این امر نقشی بسیار اثرگذار داشته باشد.


ترجمه از وب‌سایت jasa.nl